De RSA gaat Gilze weer rond met potgrond!

Hoi, wij zijn de Rowan Sherpa’s van scouting Gillesa. Een leuke groep van jongens en meiden in de leeftijd van 15-18 jaar. Elk jaar gaan we in de zomervakantie een week op kamp. Dit jaar gaan we naar Belgie in de buurt van Brugge.
Na het succes van vorig jaar, organiseren we ook dit jaar de Potgrondactie! Met deze actie hopen we een extra zakcentje op te halen om ons kamp compleet te maken.
Dus mochten je de bloemetjes buiten willen zetten dit voorjaar, laat het ons weten! Wij zetten een Drive Thru op bij ons scoutinggebouw of komen de potgrond thuis bezorgen. Bestellen kan voor 30 maart 2024 door HIER te klikken of mail naar potgrondactie@gillesa.nl. Bedankt alvast!

BESTEL BESTEL BESTEL

De toeterkesoptocht met de bevers

De bibeo bevers van scouting Gillesa hebben dit jaar voor het eerst meegedaan met de toeterkesoptocht in het dringersgat.

Tijdens het opbouwen is Prins Kevin d’n 1ste met zijn nar ook nog langs geweest om ze veel succes te wensen. Na afloop van de toeterkesoptocht bleek dat ze de 3e plek binnen gesleept hadden. Dat was dus een podiumplek. Goed gedaan bevers. Jullie zagen er heel leuk uit.

Een granieten jubileum!

Je kent het wel, na 50 jaar van ‘bij elkaar zijn’ noemen we het een gouden jubileum. Bij 60 jaar is dat dan weer een diamanten jubileum en bij 75 jaar zelfs een Albasten jubileum. Maar wat is dat dan bij een 90-jarig jubileum? Juist! Een granieten jubileum! Dat is wat Scouting Gillesa dit jaar gaat vieren: haar 90-jarige bestaan in de Gilse maatschappij. Elke week staat er een legioen aan vrijwilligers klaar om de jeugd van Gilze en omstreken een uitdagend programma te geven wat bij kan dragen aan beweging en ontwikkeling. Als een vereniging die zich inzet voor deze jeugdleden, zijn wij trots op álle activiteiten die we sinds het ontstaan hebben gerealiseerd. En in de toekomst gaan organiseren uiteraard!

Dit granieten jubileum willen wij niet zomaar voorbij laten gaan. Zo hebben wij bijvoorbeeld het jubileumjaar al geopend met een súpergezellige feestavond waar kinderen hun mooiste en gekste outfit aan mochten doen om te komen feesten. Aan het einde van deze avond is het jubileumlogo onthuld! Dit logo dragen wij het komende jaar uit en zul je dus nog vaker voorbij zien komen! Ook zijn er al toffe ideeën over hoe we de rest van dit speciale jaar gaan vieren. Het belooft dus weer een mooi jaar te worden! Stay tuned!

De zomerkampen van 2023

Alle groepen van Scouting Gillesa, vanaf de welpen en kabouter leeftijd (7) tot en met de RSA (18) zijn in de zomervakantie al een week op zomerkamp geweest. De jongste groep, de Bibeo bevers, had eerder al een zomerweekend gehad. 

Jullie kennen haar vast wel, de bekende vlogger/ bioloog, Frida Vonk! (de zus van scouting Nederland ambassadeur, Freek Vonk) Ze had een heel bijzonder diertje ontdekt, de groenstaart uil. Die zou in de omgeving van Gilze moeten zitten, aldus Frida. Omdat ze wel wat hulp kon gebruiken met het zoeken naar deze zeldzame uil, had ze de Bibeo Bevers van Scouting Gillesa uitgenodigd om haar te helpen. Frida leerde ons een heleboel over allerlei dieren, zo ook dat de groenstaart uil erg houdt van spelende kinderen. Daar kunnen wij wel voor zorgen! Maar zelfs na een middag spelen bij de Steengroeve is de uil nog nergens te bekennen. Na een gezellig avondje met pannenkoeken, de vlogs van broer Freek en nog meer lekkers gaan we toch maar slapen. Nou ja, de meeste kinderen dan… Wanneer we de volgende ochtend wakker worden heeft Frida goed nieuws! Ze heeft de uil ergens gehoord! We doen nog een spelletje, want daar komt de uil op af, hebben we geleerd. En wanneer we de moed al bijna opgegeven hebben, horen we hem! Hij moet vlakbij zijn. Met z’n allen sluipen we richting het geluid… En ja hoor, daar zat hij heerlijk rustig in een boom! Dankjewel Frida, voor dit mooie avontuur.

De kabouters van de Kawati’s zijn dit jaar op zomerkamp geweest in Maassluis. In dit prachtige gebouw zat ook een restaurant en al snel mochten we solliciteren samen met Ollie en Tas. We werden ook aangenomen. Doordeweeks zijn we uiteraard gaan shoppen, zwemmen en hebben we leuke spellen gespeeld. Tijdens ons uitstapje in het bos leerden we van een gids veel over de bomen, plantjes en beestjes die daar leefden! Ook hebben we zelfs 2 nachtjes in tenten geslapen, omdat het zo leuk was. We hebben de laatste dag afgesloten met een zelf gekookte maaltijd en een fantastische bonte avond!

De welpen van de Cachorro’s zijn deze zomer op kamp geweest naar Raamsdonksveer. Elk jaar hebben we weer een ander thema en dit jaar zouden we contact proberen te leggen met aliens. Echter op de eerste dag van het kamp spoelde er een piraat bij ons aan. De piraat bleek niet meer te kunnen drijven doordat hij een vervloekte schat had gestolen. Na heel wat natte kleding en raadsels die we moesten oplossen, is het ons gelukt om de vloek te verbreken. De piraat kon eindelijk weer het water op. Verder hebben we deze week veel spellen gedaan, zoals levend monopoly en kwartet. De avonden sloten we af bij een kampvuur met wat lekkers. Dit jaar zijn we ook met z’n allen naar een buitenzwembad geweest waar we lekker konden zwemmen, duiken en glijden. Alle kinderen hebben leren schieten met nerf geweren en we hebben een vlot gebouwd. Wij kijken met z’n allen terug op een super leuke week en hebben nu al weer zin in het volgende scoutingjaar!

De Aguila’s waren gevraagd om een spionnen-training te volgen van S.W.O.O.P. Al snel werd duidelijk dat agent 006 ontvoerd was door de maffia van Drunen, Tony Chocolony. Agent 001 en de kinderen van de esta groep proberen van alles om 006 te redden. Met de hulp van een vreemde Professor, snelle Jelle en de Generaal. Opeens gaat er een pieper af en vinden we een gps-tracker aan de broek van een leiding. We werden afgeluisterd! We moesten een hike lopen door de duinen om daar de rechterhand van Tony op te pakken. We werden op pad gestuurd om nog meer informatie te vinden, gadgets te ontwerpen, de communicatie te saboteren en een val te bouwen. Uiteindelijk konden we de hele maffia oppakken en 006 bevrijden. En nu de kinderen S.W.O.O.P. zo ontzettend goed hebben geholpen, kregen ze zelfs een diploma en een echt spionnen pasje!

Met de scouts van de Vexaro Troep hebben we dit jaar een nucleaire ramp aan de Veerse kust weten te voorkomen! We vonden een radio afkomstig van een onderzeeër genaamd “De Blauwe Bliksemschicht”. Deze onderzeeër leek in eerste instantie onschuldig, maar bleek gevaarlijke stoffen te bevatten. We hebben samen onder andere puzzels opgelost en morse code geleerd, waardoor we ervoor hebben gezorgd dat de lading onschadelijk is gemaakt. Gelukkig maar! Ook hadden we deze week nog tijd om te gaan zwemmen, naar een tof klimpark te gaan en natuurlijk te strijden om de kamp totem. Patrouille Walrus ging er uiteindelijk met de winst vandoor. Al met al was het een hele geslaagde week in het zonnige Zeeland!

Met de verkenners van de Tanino troep blikken we met veel plezier terug op een weekje kamp in Merselo. Hier hebben de jongens samen met de kapitein en de koopman uit de 17e eeuw de 7 zeeën bevaren op zoek naar verschillende handelswaren. Dit alles met als doel om zo elkaar te verslaan door zo veel mogelijk guldens te verdienen en dus een succesvol VOC-schip bemanning te worden. Gedurende de week hebben ze van alles beleefd, van zwemmen bij Centerparcs, tot een uitdagende hike. Op naar het nieuwe scoutingjaar!

Dit jaar zijn de Ajota gidsen van 15 tot 22 juli naar de Heikop in Brunssum op kamp geweest. Daar dachten ze een rustig kamp te hebben, maar al snel kwam de scoutsgroep erachter dat de Bokkenrijders van de Brunssumerheide achter hen aan zaten. De Bokkenrijders hadden nog wat zaken te regelen met een van de leiding die al jaren uit het oog van de Bokkenrijders probeerde te blijven. Nu deze leiding in de buurt was, kon de Bokkenrijdersbende deze deserteur eindelijk grijpen. Met behulp van de Ajota’s zijn de Bokkenrijders misleid en bleven we allemaal uit de handen van deze criminelen. Ondanks de spannende gebeurtenissen, hebben de gidsen van scouting Gillesa toch nog genoten van leuke programma’s en te gekke uitjes; een bezoek aan het zwembad én het Discovery museum in Kerkrade. Bij dit laatste uitje mochten de kinderen eerst een escaperoom testen, om vervolgens het interactieve museum te ontdekken. Met vele fietskilometers in hun benen gingen alle Ajota’s op zaterdag moe maar voldaan weer richting huis.

Op zaterdag 15 juli zijn de Explorers van Scouting Gillesa; de Kon-Tiki’s op zomerkamp vertrokken met de trein vanuit Turnhout. In Luxemburg hebben ze een week overnacht in het stadje Wiltz op een prachtig kampterrein tussen de bergen. Natuurlijk moest de omgeving verkend worden dus de groep heeft een mooie wandeling gemaakt in het centrum van Wiltz, waar een mooi kasteel te zien was. Als activiteit was de groep gaan kanoën in een prachtige omgeving op de rivier de Sur en zijn ze nog een dagje gaan afkoelen bij het zwembad. Na de ontspannen dagen waren ze genoeg uitgerust om een lange maar mooie hike te wandelen in Mullerthal. Natuurlijk kon het zien van Luxemburg-stad ook niet missen. De groep is daar een nachtje blijven slapen in een scoutinggebouw dicht bij het centrum met een mooi uitzicht op de stad. In Luxemburg-stad hebben de Kon-Tiki’s de Kazematten bezocht. Dit waren ondergrondse militaire vestinggordels die erg belangrijk waren bij het ontstaan van de hoofdstad. De laatste avond, terug in Wiltz, kon de traditionele bonte avond natuurlijk niet missen met leuke en creatieve acts en het welbekende ‘puntje, puntje lied’ voor zowel kinderen als begeleiding. Deze avond was een mooie afsluiting van een ontzettend leuk scoutingkamp.

Word beverleiding!

Ga je in je vrije tijd graag naar buiten? Ben je creatief in het bedenken van toffe spellen voor binnen en buiten? En vind je het leuk om met kinderen om te gaan? Dan ben je bij ons aan het juiste adres.

Iedere zaterdagochtend hebben wij een groep kinderen tussen de 5 en 7 jaar die nog op zoek zijn naar enthousiaste leiding. Vrijwilligers die wekelijks spelletjes en andere activiteiten voor ze begeleiden samen met de andere leiding. 

Bij Scouting Gillesa staan wij iedere week klaar om voor de jeugd van Gilze en omstreken leuke en gezellige programma’s te maken. Daarnaast staat teambuilding en gezelligheid onder alle leiding hoog in het vaandel! We organiseren namelijk ook leuke en gezellige activiteiten voor leiding en vrijwilligers onderling. 

Past dit bij jou? Kom dan een keer bij ons kijken! 

Mail naar bestuur@gillesa.nl en we nemen contact met je op.

Potgrond Actie RSA

Hoi, wij zijn de Rowan Sherpa’s van scouting Gillesa. Een leuke groep van jongens en meiden in de leeftijd van 15-18 jaar. Elk jaar gaan we in de zomervakantie een week op kamp. Dit jaar gaan we naar Luxemburg.
Na het succes van vorig jaar en het jaar daarvoor, organiseren we ook dit jaar weer de Potgrondactie! Met deze actie hopen we een extra zakcentje op te halen om ons kamp compleet te maken.
Dus mochten jullie de bloemetjes buiten willen zetten dit voorjaar, laat het ons weten! Wij zetten een Drive Thru op bij ons scoutinggebouw of komen de potgrond thuis bezorgen. Bestellen kan voor 11 maart 2023 door HIER te klikken of mail naar potgrondactie@gillesa.nl. Bedankt alvast!

BESTEL HIER JE POTGROND

Zomerkampen 2022

Alle groepen van Scouting Gillesa vanaf de welpen en kabouter leeftijd tot en met de RSA zijn de eerste week van de zomervakantie op zomerkamp geweest. De jongste groep, de Bibeo bevers, hadden al een zomerweekend gehad. 

Dit jaar waren de Jacala’s op zomerkamp in Dordrecht. Ze waren uitgenodigd om op audiëntie te komen bij koningin Columbus van Genua. Het kamp liep echter wat anders dan verwacht doordat er een parachute op het terrein was neergestort. Samen met de koningin zijn ze opzoek gegaan naar de parachutist en het bleek Rogier de Avonturier te zijn die de verloren robijn van de koningin had gevonden. Omdat de koningin zo blij was met haar teruggevonden robijn, trakteerde ze de Jacala’s op een mooi afsluitend bal en had ze voor iedereen een gala outfit uitgezocht! Dit geweldige avontuur ging samen met veel leuke spelletjes, zwemmen, winkelen en vooral veel lol!

De Kawati’s kregen voor het zomerkamp de Oudenboscher Courant in de brievenbus met nieuwsberichten over graancirkels en een supermaan. Hier wilde we natuurlijk meer van weten en daarom vertrokken we naar Oudenbosch. We maakte kennis met Herbert Hubbel, een alienologist van het ruimteagentschap HARK. Hij had contact gehad met aliens en vertelde dat er hulp nodig is, want de maan is aan het zakken. We hebben de alien ontmoet en door middel van spellen zorgden we ervoor dat aan het eind van het kamp het probleem verholpen was. De alien is weer terug naar de maan vertrokken en de Kawati’s kunnen voldaan naar huis! We hebben een super leuke week gehad vol met programma’s en leuke activiteiten, met als hoogtepunt een bezoek aan Sterrenwacht Tivoli. Een zomerkamp om niet te vergeten!

De jongens van de Cachorro welpen zijn dit jaar op kamp geweest naar Berkel-Enschot. Het thema van dit jaar was “De klaaggeest van Berkel” het leek alsof er een geest in ons gebouw zat, maar het bleek de boze buurman te zijn die heel graag wat rust wilde. Daarnaast hebben we natuurlijk ook een aantal leuke activiteiten gedaan. We zijn naar Monkey Town geweest om daar lekker te klimmen. Ook zijn we gaan zwemmen. Onze zelfgemaakte programma’s waren onder andere een tocht om het dorp wat beter te leren kennen en een filmavond. We hebben het heel erg naar ons zin gehad en hebben alweer veel zin in het volgende kamp!

De Aguila’s zijn dit jaar uitgenodigd door een motorbende ‘De Bokkenrijders’. Zij zouden onze hulp nodig hebben voor hun grootste roof tot nu toe; De kapel in Roosendaal. Toen we de avond na de roof terug kwamen bij het gebouw, stond er een geestverschijning op het dak. De geest sprak een vloek over ons uit. Als we alles terug zouden brengen naar de kapel kregen we rust. De volgende ochtend lag alles door elkaar in het gebouw. De dag werd nog vreemder toen de leiding met stamppot als ontbijt aankwam. De rovers beloofden alles terug te leggen. Na twee dagen kwam de geestverschijning echter weer terug. Toen zijn we op onderzoek uitgegaan. We vonden een verborgen kamer in het gebouw achter een schilderij. Die kamer was helemaal gevuld met nog meer schatten. Toen we alles teruggebracht hebben was alles eindelijk weer goed. Naast het leuke thema hebben we ook gestookt en veel gespeeld.

De eerste week van de zomervakantie zijn wij op zomerkamp geweest met verkenner groep de Tanino’s. Wij hebben in tenten overnacht in het mooie Brexbachtal. Dit ligt net boven Koblenz (DE). Hier zijn we natuurlijk niet naartoe gefietst zoals normaal. De verkenners verzamelden om 6u ’s ochtends al in Venlo om de trein te pakken! Deze week hebben de jongens heel veel gave dingen gedaan, zoals een mooie hike door de bergen, een dagje zwemmen, de stad Koblenz bezocht en een donkere grot verkent! Naast de mooie activiteiten moesten de jongens ook een mysterie oplossen over een man die elke dag hetzelfde meemaakte en daarbij ook nog eens zijn geheugen verloor. Een drukke maar hele leuke week!

De Vexaro’s zijn dit jaar gevraagd om op Pfadfinderlager Brexbachtal een vloek te komen verbreken. Al 114 jaar werd het terrein geteisterd door een scoutinghatend beeldje genaamd Zamek. De sfeer veranderde al snel toen we een kijkje gingen nemen in één van de grotten op het terrein, waar we Zamek aantroffen! Door de week heen hebben de Vexaro’s zich moeten bewijzen aan Zamek. Ze moesten laten zien dat ze vriendelijk waren, respect hadden, één met de natuur zijn, vertrouwen in elkaar hadden, eerlijkheid, zelfstandigheid en doorzettingsvermogen hebben én een eenheid worden. Dat hebben ze laten zien door spellen te spelen, te lasergamen in teams, samen een hike te lopen en onder andere heerlijke schnitzels te maken. De patrouilleleiders hebben ook nog een eigen programma gemaakt en er was tijd voor een rustgevend voetenbadje en gezichtsmaskertje. Met een spannende treinreis naar Duitsland en weer naar huis toe, kunnen wij wel zeggen dat het een zeer geslaagd zomerkamp was!

Zaterdag 23 juli was het weer tijd voor het jaarlijkse zomerkamp van de ajota’s. Dit jaar gezellig met alle scouts, dus samen met de Tanino’s en de Vexaro’s, op stap naar Brexbachtal in Duitsland. Na een lange treinreis kwamen we aan op een mooi kampterrein tussen de bergen en naast een beekje. Over het kampterrein loopt een oud treinrails. Deze zou door een ernstig ongeluk al 30 jaar niet meer gebruikt zijn. De Ajota’s hebben deze week toch anders gezien. Ze hoorde iedere avond een treinhoorn. Via een website zijn zij hulp gaan zoeken om het mysterie op te lossen. Een avond hebben ze oog in oog gestaan met de trein. Wat een spannend kamp was dat! Hoe dit afgelopen is moet je aan de Ajota’s vragen?! Daarnaast hebben we veel leuke activiteiten ondernomen, zo zijn we gaan lasergamen, hiken, zwemmen en shoppen in Koblenz. We hebben het kamp afgesloten met een echt duits oktoberfest.

De drie scouts speltakken hebben al hun tenten en ander materiaal kunnen vervoeren naar Duitsland in drie aanhangers. We willen graag de mensen die aan ons hun aanhanger hebben uitgeleend hiervoor enorm bedanken!

“Wat een geweldig kamp!” Als RSA zijn we dit jaar helemaal naar Slovenië op zomerkamp gegaan. We zijn in het noorden begonnen en halverwege de week zijn we doorgereisd naar de kust. We waren dit jaar maar met zijn tienen, maar dat hoefde de pret niet te bederven! In een week tijd zijn we onder de grond grotten gaan bekijken en later stonden we boven op een berg. Daarnaast zijn we onder watervallen door gelopen en hebben we de hoofdstad bezocht! Ook hebben we gewoon spelletjes op en rond de kampterreinen gespeeld. De avonden werden natuurlijk afgesloten met kampvuur en een potje weerwolven. Het was een actieve week, waardoor deze erg snel voorbij vloog, maar de vriendschappen onderling zijn voor het leven!

Potgrondactie RSA Scouting Gillesa

Hoi, wij zijn de Rowan Sherpa’s van scouting Gillesa. Een leuke groep van jongens en meiden in de leeftijd van 15-18 jaar. Elk jaar gaan we in de zomervakantie een week op kamp. Dit jaar gaan we naar Slovenië. We zullen op verschillende locaties verblijven om zoveel mogelijk van het land en de natuur te kunnen zien!
Na het succes van vorig jaar, organiseren we ook dit jaar de Potgrondactie! Met deze actie hopen we een extra zakcentje op te halen om ons kamp compleet te maken.
Dus mochten je de bloemetjes buiten willen zetten dit voorjaar, laat het ons weten! Wij zetten een Drive Thru op bij ons scoutinggebouw of komen de potgrond thuis bezorgen. Bestellen kan voor 11 maart 2023 door HIER te klikken of mail naar potgrondactie@gillesa.nl. Bedankt alvast!

BESTEL BESTEL BESTEL

Geslaagd eerste zomerkamp Jacala kabouters

Op 24 juli was het eindelijk zover. Het eerste zomerkamp van de Jacala kabouters van scouting Gillesa. Een weekje eropuit bij de Vikingen van Asgård.

De Jacala’s waren uitgenodigd door de god Odin om de Vikingen in Roosendaal te komen helpen. In de oorlog die de Vikingen hadden gevoerd waren ze de totem verloren. Deze totem was belangrijk voor de Vikingen, omdat deze ervoor zorgde dat de natuur in balans bleef. Een belangrijke taak dus voor onze Jacala’s om de Vikingen te helpen bij het terugvinden en compleet maken van de totem.

Bij aankomst op het terrein werden we meteen welkom geheten door een aantal Vikingen. Zij laten ons het terrein en het gebouw zien en we mogen een blik werpen bij het altaar waar de totem eigenlijk hoort te staan. Bij binnenkomst worden we toegesproken door Odin en wordt ons duidelijk welke belangrijke taak ons te wachten staat.

Gedurende het kamp worden de Jacala’s en de Vikingen op de proef gesteld. Zijn we allemaal wel waardig genoeg om de totem terug te vinden? Aan Odin om te beoordelen of wij allemaal beschikken over Vikingvaardigheden. Naast deze proeven merken we dat de natuur echt uit balans is. We worden bijna dagelijks lastiggevallen door kraaien. Ze plunderen ons gebouw, maken een rotzooi buiten en slopen één van de tenten van de leiding.

Gelukkig toonden de Vikingen en de Jacala’s dat zij beschikken over de juiste vaardigheden. Oefening baart kunst en na een week vol beproevingen lukt het ons om de totem in oude glorie te herstellen. Na een spannend ritueel brengen we de totem terug naar het altaar en is alles weer rustig. De natuur is weer terug in balans en de kraaien en de Vikingen kunnen weer in vrede met elkaar samenleven. Alle Jacala’s worden bedankt voor de hulp en we kunnen allemaal met een gerust hart terugkeren naar Gilze.